Bosch’tan otonom sürüşe 4 milyar Euro değerinde ön yatırım

1591

Bosch’un Ar-Ge çalışmalarının odak noktalarından birini otonom sürüş oluşturuyor. Kazasız mobiliteye giden yolun bir parçası olarak Bosch, iki geliştirme yolunu takip ediyor.

Bunlardan birincisi, özel araçlarda otonom sürüşü kısmen mümkün kılacak olan otonom seviyeleri 2 ve 3 olan sürücü destek sistemleri. Bu alanda bir teknoloji ve pazar lideri olan şirket, bu yıl sürücü destek sistemlerinde 2 milyar Avro’luk satış elde etmeyi bekliyor. İkinci geliştirme yolu ise 2020 yılının başından itibaren sürücüsüz sürüş sağlayacak olan 4’üncü ve 5’inci otonom seviyeleri…

Bosch CEO’su Dr. Denner, “Sürücüsüz sürüş, bireysel mobilitede ezberleri bozacak robot taksiler ve servis aracı tabanlı mobilite gibi güçlü iş modellerine kapıyı açacak” derken, otomasyonun teknik karmaşıklığı nedeniyle bunu geleceğe yönelik bir yatırım odak noktası olarak görüyor. Dr. Denner, 2022 yılına kadar olan süreçte, şirketin ön yatırımlarının toplamda 4 milyar Avro’ya ulaşmasını öngördüklerini açıkladı. Bosch’ta halen yaklaşık 4.000 mühendis, otonom sürüş üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Mobilite servislerine yönelik kapsamlı bir ekosistem

2015 ila 2030 yılları arasında kişisel mobilitenin yüzde 50 oranında artacağı tahmin ediliyor (Kaynak: ITF). Bu nedenle, önümüzdeki on yıl için uzmanlar, otonom sürüş donanım ve yazılım pazarının yaklaşık 60 milyar dolar değerinde olmasını bekliyor (Kaynak: Roland Berger). 2025 yılı itibarıyla, dünya genelinde 2,5 milyon talep üzerine servis otobüsünün büyük bir kısmı sürücüsüz olacak (Kaynak: Roland Berger). Uzmanlar, 2035 yılı itibarıyla ortak mobiliteye ilişkin satışların neredeyse 160 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor (Kaynak: BCG).

Tüm bu öngörülerden hareketle Bosch, bu mobilite türü için hem teknoloji hem de servisler sunmaya hazırlanıyor. Bosch mobilite servisleri ekosistemi, daha şimdiden rezervasyon, ödeme, park etme, şarj etme, yönetim, bakım ve eğlendirici bilgilendirmeye yönelik çözümleri ve servisleri birleştiriyor. Bu servislerden biri, elektrikli araçlara yönelik bir ağa bağlı navigasyon ve şarj çözümü olan Convenience Charging. Dr. Denner, “Ağa bağlı çözümlerimiz, elektromobiliteyi günlük kullanıma uygun hale getirebileceğimiz anlamına geliyor” dedi.

Bosch elektromobilite kitle pazarında lider olmayı hedefliyor

Bosch, 2018 yılında milyarlarca Avro değerinde 30 elektromobilite projesini tamamladı. Şirket, 2025 yılı itibarıyla bu alandaki satışını 10 kat artışla 5 milyar Avro’ya yükseltmeyi hedefliyor. Bosch CEO’su Dr. Denner, “Elektromobilite kitle pazarında lider olmak istiyoruz” dedi. Elektromobilite işinde, Bosch kadar fazla çeşide sahip olan bir başka şirket bulunmuyor. Şirket, bisikletlerden kamyonlara kadar her tür güç aktarım mekanizmasını elektriklendiriyor.

Örneğin; bugün, dünya genelinde bir milyondan fazla otomobilde Bosch’un elektrikli veya hibrit parçaları bulunuyor. Bosch CEO’su Dr. Volkmar Denner, “Gelecekte insanlar, içinde bir parça bile Bosch ürünü bulunmayan bir elektrikli otomobil yok diyecek” ifadesini kullanırken, bu durum, dünyanın en büyük elektromobilite pazarı olan ve Bosch’un binek otomobil segmentinde lider olduğu Çin için de özellikle geçerli. Şirket, kısa bir süre önce Çinli elektrikli otomobil üreticisi NIO ile birlikte otonom ve elektrikli sürüş konusunda stratejik bir ortaklık kurdu. Bosch, başta elektrikli otomobillere yönelik kompakt güç aktarım mekanizması çözümü olmak üzere, 2019 yılında e-aks üretimine başlayacak. Yeni geliştirilen 48 voltluk batarya ise birkaç hafta öncesinde seri üretime geçti. 2030 yılı itibarıyla, dünya genelindeki yeni otomobillerin yüzde 20’si, 48 voltluk sistemlerle kısmen elektriklendirilmiş olacak.