Çok yönlü ve şehirli bir crossover Opel Crossland X

41388

2020 yılına kadar 29 yeni modeli piyasaya sürmeyi hedefleyen Opel’in model atılımının bir parçası olan Crossland X, “Haftanın Otomobili” serimizin ilk konuğu..

Opel’in yeni Crossover’i Crossland X, teknolojik donanımı, konforlu sürüş sağlayan özellikleri, yakıt ekonomisi ve ulaşılabilir fiyatı ile rakiplerinin bir adım önüne çıkıyor.

1.2 lt benzinli motor yakıtı adeta koklayarak tüketiyor

Mokka X’ten daha küçük boyutları ile şehir içi kullanımlarda sürücüsünü ve yolcularını yormayan bir karakter sergileyen Crossland X, yüksek oturma pozisyonu ile de çok fazla çevre görüşü sunuyor. Otomobilin içindeki ferahlık hissini ise panoramik cam tavan ikiye katlıyor…. Deneme sürüşüne gelen kırmızı-siyah çift renkli, havalı Crossland X, İstanbul sokaklarında arz-ı endam ettiği sürece üzerinden hayranlarının bakışları hiç eksik olmadı. 1.2 lt, 110 hp benzinli motorun yakıtı adeta koklayarak harcaması Crossland X’e ‘alınır otomobiller listesi’nde üst sıralarda yer açarken, kolay sürüşü ve hele hele kolay park yeteneği ile sürüş deneyimlerimizin yıldızı oldu…

Bir otomobilden keyif almak ne kadar önemli?

Türkiye’de kısa sürede geniş bir hayran kitlesi oluşturan Opel Crossland X ile ilgili sürüş izlenimlerimizi arda arda sıralarken, gerek sürücünün, gerek yolcunun bir otomobilden keyif almasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık ve neredeyse tek bir eksi (-) puan vermediğimizi o an anladık…
DIŞ GÖRÜNÜM
Çok yönlü ve şehirli bir crossover olan Crossland X, 4,21 metrelik uzunluğu ile Astra’dan 16 cm daha kısa, ancak diğer taraftan 10 cm daha yüksek. Bu fark sürücü ve yolculara daha yüksek bir oturma pozisyonu, daha ferah bir görüş ve daha yüksek baş mesafesi; kısaca iç mekanda ferah bir yaşam alanı sunarken kompakt boyutları ile İstanbul gibi araçların neredeyse üst üste seyir ettiği stresli trafik saatlerini bile katlanılabilir kılıyor.
Crossland X hem sofistike hem de güçlü yapısıyla Opel’in tasarım felsefesi olan “heykelsi tasarım Alman mühendisliği ile buluştu” söylemine tam uyum sağlıyor.
Ön ızgarada yer alan Opel logosuna iki krom kanatçık ile vurgu yapılıyor. Ortadaki Opel logosu, krom kanatçıklar ve LED farları süsleyen krom çıtalar, alt bölümünde yer alan kaplamaları süsleyen gümüş rengi ek parçalar otomobilin sportif şıklığına katkıda bulunuyor.
Çarpıcı yan hatları ve otomobilin alt ve üst kısımlarını görsel olarak ayıran “yüzer” hissi veren tavan, görsel olarak Crossland X’e daha sportif bir hava veriyor. Opel müşterileri Kar Beyazı, Mineral Siyah ve Saten Gri tavan renkleri arasından seçim yapabiliyor ki, bu çift renk yapısı Crossland X’i daha da dinamik kılan özelliklerinden.
İÇ MEKAN
Crossland X’in fonksiyonel crossover tarzı sadece yükseltilmiş oturma pozisyonu ile sınırlı değil. Ön ve arka kesimlerde geniş ve ferah iç mekan, 60/40 katlanan ve 15 santimetre ileri-geri kaydırılabilen arka koltuklar ihtiyaca göre daha fazla bagaj hacmi ya da arka tarafta daha fazla diz mesafesi sağlıyor. Arka koltuk konumuna göre sınıfında lider 520 litreye kadar ulaşan bagaj hacmi (arka koltukların katlanması ile maksimum 1255 litre) ile farklı ihtiyaçlara tam cevap verebiliyor.
Crossland X, yeni nesil bir otomobilden beklenecek şekilde günlük sürüşü daha güvenli ve daha konforlu kılmak için bir dizi teknolojik yeniliklerle donatılmış durumda. Bu arada ön tarafta seyahat edenler Opel’in AGR sertifikalı ortopedik koltuklarının keyfini de sürebiliyor.

MOTOR SEÇENEKLERİ
Opel, Crossland X’i benzinli ve dizel olmak üzere 3 farklı motor seçeneği ile sunuyor. Start-Stop sistemi ile donatılmış olan motorlardan 1.2 litre hacimli 81 hp gücündeki benzinli motor 118 Nm maksimum torka sahip. 5 ileri manuel şanzımanla hareketlenen bu motor 100 km’de ortalama 5,1 litre benzin tüketiyor.
Diğer benzinli motor ise, 110 hp güce ve 205 Nm torka sahip (Bizim test ettiğimiz Crossland X Excellence seçeneği). 6 ileri otomatik şanzımanla bu motorun yakıt tüketimi 100 km menzilde ortalama 5,4 litre civarında. Opel mühendisleri, güç, konfor ve ekonomiyi çok iyi kombine etmişler. Gerçekten 1,2 litrelik motorla maksimum performans sunan Crossland X, yakıt ekonomisinde de rakipleri kıskandıracak tasarruf sunuyor.
Crossland X’in en ekonomik sürüşe sahip olanı ise 1.6 litre hacimli dizel motora sahip olanı. 99 hp güç ve 254 Nm torka sahip olan (6 ileri otomatik şanzımanla) dizel motor, 100 km’de ortalama 3,9 lt yakıt tüketiyor.

DONANIM PAKETLERİ
Temmuz 2017’den bu yana Türkiye yollarında boy gösteren Opel Crossland X, Enjoy ve Excellence olmak üzere de iki donanım paketi ile satışa sunuluyor.
Yokuşta Kalkış Desteği (HSA), Akıllı hız uyarlama fonksiyonu ile Hız Sabitleyici (Cruise Control), 60/40 katlanabilir arka koltuklar, R 4.0 IntelliLink – 7” Dokunmatik Renkli Ekrana Excellence paketinde Anahtarsız Giriş ve Anahtarsız Çalıştırma Sistemi (Open & Start), Geliştirilmiş Sürüşe Duyarlı Full LED Ön Farlar (AFL+), Krom kaplı ön ve arka tampon koruması, Park sensörü (ön ve arka) de eklenerek Crossland X’in teknolojik hayranlığını arttırıyor.
Bütün bunlara ek olarak; 180 derece Panoramik Geri Görüş Kamerası, Head-up Display, NAVI 5.0 IntelliLink – 8” Dokunmatik Renkli Ekran – Türkiye Haritası, Premium ses sistemi (7 hoparlör ve subwoofer) isteyenler için ise Opel bir de Ultimate paketi sunuyor.

Sınıfının en güvenlisi seçildi

Euro NCAP, 2017’nin segmentlere göre en güvenli otomobil listesinde Crossland X, kendi sınıfında rakipleri arasından sıyrılarak öne çıkmayı başardı. Crossland X, Yetişkin Yolcu koruması, Çocuk Yolcu koruması, Yaya Güvenliği ve Güvenlik Yardımcısı Özelliklerinden oluşan dört değerlendirme alanının tümünde başarılı oldu.
Crossland X’in özellikle yan çarpışma testlerinde hem Yetişkin Yolcu hem de Çocuk Yolcu korumasından tam not alması en güvenli seçilmesinde önemli bir rol oynadı.
SONUÇ:
Test ettiğimiz 1,2 litre benzinli Excellence donanımlı Opel Crossland X , çok yönlü şehirli crossover unvanını fazlasıyla hakkediyor. Performansı, keyif veren sürüşü, teknolojik donanımı ve yakıt ekonomisini baz aldığımızda, yüksek döviz kurlarına rağmen neredeyse lansman fiyatıyla (135 bin TL) tüketici ile buluşuyor olması, onu; ‘alınabilecek crossoverler‘ sıralamasının en üstüne çıkartıyor.