İnsanlar ve makineler arasındaki iş birliği nasıl olacak?

1610

İnsanlar ve makineler arasındaki iş birliği nasıl olacak? Bosch; yaklaşık 20 fabrikasında çalışma hayatına katılan otonom üretim asistanlarını, Almanya’da engelli çalışanlar için hayata geçirilen ortak bir projede kullanmaya başladı. Proje; çalışanlar üzerindeki fiziksel yükü azaltırken, son kalite kontrole odaklanmalarını sağlıyor.

Robotlar sayesinde işin kalitesi arttı

Proje kapsamında; Bosch’un otonom üretim asistanı APAS, son derece kısıtlı çalışma kapasitesine sahip, ciddi engelleri bulunan kişileri de işe kabul eden ISAK GmbH’te devreye alındı. APAS burada, sıhhi tesisatların montaj sürecinde kullanıldı. Proje öncesinde bir çalışan karmaşık parçaları bir araya getirmek için günde 8.000 sefer el manivelasını kullanmak zorundayken, artık bu monoton ve fiziksel olarak zorlayıcı işi robotlar üstleniyor. Bu, hem çalışanlar üzerindeki yükü azaltıyor hem de çalışanların son kalite kontrole odaklanmalarını sağlıyor.

Proje sayesinde yapılan işin kalitesi de arttı. Fiziksel olarak zorlu görevler robotlara verildiğinde, yüksek kalite görevler ve doğrudan kişisel iletişim için daha fazla zaman sağlandı.

Otomotiv üretiminde kullanımı

Bosch, üretimde ve lojistikte robotların kullanımını daha fazla artırmak üzere, proje sonuçlarını değerlendirerek yeni çözümler oluşturuyor. Şirket, Blaichach (Allgäu) fabrikasında engelli ve engelsiz çalışanlar için yeni çalışma alanları kurmayı planlıyor. Burada, otomotiv üretiminde kalite incelemeleri için mikroskobun altına taşınması gereken ağır alüminyum blokların nasıl idare edilebileceğine odaklanılacak.

APAS hakkında

Bosch’un Sanayi 4.0 konseptinin bir parçası olan APAS gibi otonom üretim asistanları, insanların ve makinelerin güvenli bir şekilde bir arada çalışmasına imkan sağlıyor. Şu anda yaklaşık 20 Bosch fabrikasında, gece ve gündüz vardiyalarında ortak çalışmaya dayalı robot kullanılıyor. Otomotiv sektörü, elektronik, kontrol ve otomasyon teknolojisi alanında öne çıkan şirketler de APAS’ı üretimlerinde kullanıma sokuyor.