Işık: Yerli oto, menzili artırılmış elektrikli araç olmalı

1836

Başbakan Yardımcısı Işık, yerli otomobil hakkında “‘İçten yanmalı motorlarda rekabet şansı yok. Böyle bir projeye girersek baştan kaybetmiş oluruz. Gelecek elektrikli otomobilde. Benim önerim, menzili artırılmış elektrikli araç olması” dedi.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, yerli otomobile ilişkin, “Şimdi biliyorsunuz 5’li bir konsorsiyum oluştu. Elektrikli araç olacağını açıkladılar. Benim önerim, menzili artırılmış elektrikli araç olması. Çünkü alt yapısının Anadolu’nun en ücra köşesine kadar yaygınlaşması ve Türkiye’nin hedef pazarında alt yapının hazır hale gelmesi epey zaman alır. Menzili artırılmış elektrikli araç çok kolay ticarileşecek bir model olur” dedi.

Işık: 2. Abdülhamit ,Türkiye kendi otomobilini üretsin talimatı vermişti!

Başbakan Yardımcısı Işık, “Mühendislik Buluşması” etkinliğinde yaptığı konuşmada, Osmanlı sultanlarının batı ülkeleri ile olan farkı kapatmak için reform hareketlerine girdiğini hatırlatarak, 2. Abdülhamit’in “Türkiye kendi otomobilini üretsin” diye talimat verdiğini belirtti.
“O dönem yerli otomobil olayı çözülmüş olsaydı düşünün bugün Türkiye nerede olurdu? O dönem hiç Japon markası yoktu” diyen Işık, “1924’te Türkiye’de Vecihi Hürkuş ilk tayyareyi üretiyor. 1935 yılında Emrullah Ali Yıldız kendi gücüyle kalkan bir planör imal ediyor. Merhum Nuri Demirağ ise 1936’da devletin posta şirketindeki bir memur iken uçak atölyesi kuruyor ve ilk uçağı üretiyor. Dünyaca ünlü uçak şirketlerinden biri 1916’da diğeri 1967’de kuruluyor. Demirağ’ın o hamlesi akamete uğratılmasaydı, devlet tam destek verseydi bugün Türkiye’nin dünyadaki yeri ne olurdu? Acaba Türkiye, birkaç ülkeyle birlikte dünyanın en iyi, kaliteli uçaklarını yapan bir şirketi olmaz mıydı?” değerlendirmesinde bulundu.

‘İçten yanmalı motorlarda rekabet şansı yok.’

2011 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir babayiğit arıyorum” sözleriyle yerli otomobil konusunu Türkiye’nin gündemine getirdiğini anımsatan Işık, şöyle konuştu:
“Bakanlık görevini ben devralınca yerli otomobil ile ilgili ne yapıldı diye değerlendirdim. Güçlü bir çalışma yaptık. ‘İçten yanmalı motorlarda rekabet şansı yok.’ dedik. Böyle bir projeye girersek baştan kaybetmiş oluruz. Gelecek elektrikli otomobilde. Bizim otomobilimiz elektrikli olmalı. Elektrikli otomobil ile ilgili çalışmayı başlattık. Alt yapı belli bir süre içerisinde hazırlanamayacağı için menzili uzatılmış elektrikli otomobil modelini benimsedik. Yaptığımız hesaplamalarda bin kilometrelik mesafeyi maksimum 20 litrelik benzinle alıyorsunuz. Yakıt tasarrufu iyi olan araçtan çok daha ekonomik. Bunu duyurduktan sonra bir kıyamet koptu. ‘Efendim bunlar çakmaymış da Türkiye bu pazara giremezmiş de bu iş ticarileşemezmiş de şuymuş, buymuş’. 1961’de söylenenlerin aynısı tekrar söylendi. Hiç durmadık. Bakanlığı devrettiğimiz gün son dizaynları görmüştüm, çok güzel dizaynlar çıkmıştı. Şimdi biliyorsunuz 5’li bir konsorsiyum oluştu. Elektrikli araç olacağını açıkladılar. Benim önerim, menzili artırılmış elektrikli araç olması. Çünkü alt yapısının Anadolu’nun en ücra köşesine kadar yaygınlaşması ve Türkiye’nin hedef pazarında alt yapının hazır hale gelmesi epey zaman alır. Menzili artırılmış elektrikli araç çok kolay ticarileşecek bir model olur. 1961’de ne söyledilerse, ne engel çıkardılarsa aynısını bugün de karşımıza çıkartıyorlar.”