Merkez Bankası faiz kararını açıkladı, dolar fırladı

"İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecek" Duyuruda, 2017 yılı genelinde toplam talebin güçlü bir seyir izlediği ve kredilerde hızlı bir artış gözlendiği belirtilerek, "Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir." ifadeleri kullanıldı.

1724
Merkez Bankası, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 12,25’ten yüzde 12,75’e yükseltti.

Merkez Bankası’nın kritik faiz kararı öncesi 3.8284 seviyesinde hareket eden dolar fiyatları, beklentiler dahilinde gelen karar sonrası 3.87 seviyesinin üzerini gördü.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın son toplantısında politika faizini yüzde 8 ile sabit tuttu. Piyasayı fonladığı Geç Likidite Penceresi faizini ise yüzde 12.75’e çıkardı.

Piyasa en az 1 puanlık artış bekliyordu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın son toplantısında sürpriz bir karar imza attı. Merkez, sadece piyasayı fonladığı Geç Likidite Penceresi faizinde 0.5 puanlık artış yaparak yüzde 12.25’ten yüzde 12.75’e çıkardı. Piyasa en az 1 puanlık artış bekliyordu. Merkez Bankası politika faizi yüzde 8’i ise sabit bıraktı. Merkez Bankası beklentinin dışında bir adım atınca dolar sert tepki gösterdi. Karar öncesi 13:59’da 3.8284 lira olan dolar 3.89 liraya kadar yükseldi.

Hangi Faiz ne anlama geliyor

Haftalık repo faizi: MB’nin ana fonlama aracı ve politika faizi. Merkez bu oranı uzun süredir kullanmıyor.
Geç Likidite Penceresi: Piyasayı fonlama faizi. Son dönemde MB sürekli bu faizi kullanıyor.
Gecelik borç alma faizi: MB’nin piyasada fazla likidite olduğu durumda taahhüt ettiği asgari faiz. Şu anda hiç kullanılmayan bir oran.
Gecelik borç verme faizi: Bankaların fonlamanın yeterli kalmaması durumunda başvurdukları gecelik fonlama faizi.