Oyak Renault’nun yeni alüminyum enjeksiyon tesisinin temeli atıldı

2423

Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, Bursa’da Türkiye’nin ilk alüminyum motor bloğunu üretmek üzere yeni enjeksiyon tesisinin temelini attı.

Temel atma töreni; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı (E.) Tümgeneral Mehmet Taş, OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Groupe Renault Dünya Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkanı Thierry Bolloré, Renault Grubu Avrasya Bölgesi Kıdemli Başkan Yardımcısı Nicolas Maure ve Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Genel Müdürü Antoine Aoun’un katılımıyla gerçekleşti. Yeni alüminyum enjeksiyon tesisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklediği Süper Teşvik Programı kapsamında 100 milyon avroluk yatırımla hayata geçiyor.

Dünyada sadece birkaç yerde kullanılan yüksek hassasiyetli teknoloji, Türkiye’de

Oyak Renault’nun yeni alüminyum enjeksiyon tesisinde, Yüksek Basınçlı Alüminyum Döküm (HPDC) yöntemi ile motor blokları üretimi yapılacak. Dünyada sadece birkaç yerde kullanılan bu yüksek hassasiyetli teknoloji, Türkiye’de ilk kez geliştirilecek. Yeni tesis, 8 bin metrekaresi kapalı olmak üzere, 10 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilecek. 2020 yılında faaliyete geçecek yeni tesiste, Oyak Renault 100’ü aşkın yeni istihdam sağlayacak.

Oyak Renault’nun bu yatırımı cari açığı yıllık 2.3 milyar dolar azaltacak

Temel atma töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank şunları söyledi: ‘’Bu yatırımı üç ana sebepten ötürü çok değerli ve önemli buluyorum. İlk olarak, temellerini attığımız bu tesis, yüksek katma değerli üretim hedefimize doğrudan hizmet ediyor. Üretim aşamasında, dünyada sadece birkaç yerde bulunan yüksek teknoloji kullanılacak. Nitelikli istihdama ve ihracata ciddi katkılar sunulacak. Cari açığı yıllık 2.3 milyar dolar azaltabilecek bir üretimden bahsediyorum. Amacımız bu ve benzeri yatırımların katlanarak artması. Üretimde yapısal bir dönüşüme ihtiyacımız var. Türk sanayisi, bu dönüşümü gerçekleştirebilecek güce sahip. Türkiye’ye yatırım yapan, üreten ve istihdama katkı sağlayan tüm firmalar bizim için çok kıymetli. Oyak Renault tarafından yapılan bu yatırımın ikinci önemli özelliğiyse “yerlileştirme politikamıza” olan desteğidir. Üretimde kullanılacak birçok ürün burada yapılacak ya da alüminyum yerli yan sanayi üreticilerimizden temin edilecek. Bu sayede, yerli kaynaklarımızdan mümkün olan en verimli şekilde yararlanılacak. Sözlerime son verirken; ülkemiz için bu yatırımı hayata geçiren firma sahiplerinden Oyak Renault’dan bir talebim var. 2020 yılından önce, Renault’un hibrit otomobil modellerinin Türkiye’deki fabrika hattından çıkmasını arzu ediyorum. Firmanızın bunu yapabileceğine yürekten inanıyorum. Bu tesisin ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”

Türk otomotiv sektörünün 19 yıldır binek otomobil ve ihracat lideri Oyak Renault

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem ise törende yaptığı konuşmada “Bu temel atma, OYAK’ın Türk sanayisindeki öncü konumunu pekiştirecek olan, üyelerimize sürdürülebilir nema hedefimiz için geleceğe atılan bir adımdır” diye konuştu. OYAK olarak önceliklerinin inovasyon ve dijital dönüşüm olduğunu belirten Erdem, sözlerine şöyle devam etti:“12 yıldır art arda ihracat şampiyonu olan Türk otomotiv sektörünün 19 yıldır binek otomobil ve ihracat lideri Oyak Renault, 7 bin 100 kişiye istihdam sağlıyor, yıllık 378 bin otomobil ve 920 bin motor üretim kapasitesi ile 70’ten fazla ülkeye ihracat yapıyor. Türk mühendis ve işçisinin emeğiyle yüzde 55’lere varan yerlilik oranı ile bu bantlardan çıkan Megane Sedan ve Clio HB modellerini yerli üretim logosuyla gururla tüketicisi ile buluşturuyor. Ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması hedefiyle çalışırken, inovasyonu ülkemizin geleceğine yön verecek en önemli araçlardan biri olarak görüyoruz. Bu anlamda bugünkü temel atma töreni bizim bu vizyonumuzun nişanesi niteliğinde. Bu teknolojinin Türkiye’de ilk defa bizim fabrikalarımızda gerçekleşecek olması, hem kurum olarak doğru yolda ilerlediğimizin hem de ülkemize duyulan güvenin önemli bir işareti. Bu yatırımın ülkemize, tüm OYAK ailesine ve 50 yıllık kıymetli iş ortağımız Renault’ya hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

Yeni tesis, Renault Grubu’nun gelecek yıllarda Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı kapsamlı yatırımların ilk somut adımı

Fabrikanın temel atma töreninde konuşan Renault Grubu Avrasya Bölgesi Kıdemli Başkan Yardımcısı Nicolas Maure, şunları söyledi: “Bugün burada temelini attığımız yeni alüminyum enjeksiyon tesisi, Renault Grubu’nun gelecek yıllarda Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı kapsamlı yatırımların ilk somut adımı. OYAK ile 50 yıllık ortaklığımızın yenilenmesi ve Oyak Renault Bursa Fabrikası’nın yüksek üretim performansı, Türkiye’de yeni projeler geliştirmemizin yolunu açıyor. Devam eden bu yatırımlar Oyak Renault Otomobil Fabrikaları çalışanlarımızın bilgi birikimi ve uzmanlığı ile birleşerek, Türkiye ekonomisine ve Renault Grubu’nun dünya çapındaki büyümesine katkıda bulunmaya devam edecektir.”

OYAK RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI HAKKINDA

Bursa Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 378 bin otomobil ve 920 bin motor üretim hacmi ile Renault’nun en yüksek kapasitesine sahip tesislerinden biridir. Oyak Renault, Clio IV, Clio Sport Tourer ve Yeni Megane Sedan modellerini, ayrıca bu modellerde kullanılan motor ve mekanik aksamı üretip ihraç etmektedir.

Bursa’da 582 bin 483 m2 üzerinde kurulu üretim tesislerinde, Karoseri-Montaj ve Mekanik-Şasi Fabrikaları, Arge Merkezi ve Uluslararası Lojistik Merkezi bulunmaktadır. 1969 yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, 2017 yılı sonu itibariyle 7 binin üzerinde kişiye istihdam sağlamaktadır.

Oyak Renault, Kalite Güvence Sistemi’ni 1996 yılında ISO 9001 belgesiyle onaylatan ilk Türk otomobil üreticisi olmuştur. Eylül 1999’da “sıfır hata” ile ISO 14001 belgesini alan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, Renault Grubu çevre politikası çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.