Peugeot Türkiye’nin her senaryoya göre 1 planı var!

2074

Peugeot Türkiye kurmaylarının katılımı ile gerçekleştirilen 2018 değerlendirme ve 2019 yılı beklentilerine ilişkin toplantıda Peugeot Türkiye‘nin yol haritası hakkında sektör medyası bilgilendirildi.

Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç, Satış Direktörü Cem Özütok ve Pazarlama Direktörü Mehmet Akın’ın katılımları ile Fairmont Quasar Hotel‘de gerçekleştilen toplantıda Genel Müdür Anaç, medya mensuplarından gelen soruları yanıtladı. Peki toplantıda neler soruldu, ne cevaplar alındı. İşte öne çıkan sorular ve cevapları:

– Kiralama pazarının 2019’da da küçülmesi bekleniyor. 2019 yılında kiralama şirketlerinin yeni araç almayıp ikinci elde kiralamaya yöneleceği söyleniyor. Sizin bu konu hakkında bir B planınız var mı?
Bu konuda sadece B değil, C ve D planlarımız hazır. Öncelikle bu söylediğiniz daralmayı öngörerek planlama yaptık. İhtiyaç bir şekilde devam edecek ve farklı çözümler bulunacaktır. Peugeot 301 modelimizin satış planını da bu durumu göz önünde bulundurarak yaptık.

– 2019 pazar tahminiz 520 bin. Bu tahmin ÖTV KDV desteğinin devam edeceği senaryoda da geçerli mi?
ÖTV ve KDV desteğinin devam etmesi sektör için çok olumlu bir gelişme. Bizim düşüncemiz Türkiye için önemli sektörlerden birisi olan otomotivin beklentilerine geçmişte de örnekleri olduğu gibi hükümetimizin kayıtsız kalmayacağı yönündedir.
– 2019 yılında bankalardan kredilendirme ile ilgili bir destek gelirse pazarı nasıl etkiler?
Şuanda hem ODD’nin hem OYDER’in kredi maliyetlerinin düşürülmesi ile ilgili ortaklaşa bir çalışması var. Satın almada ki en önemli faktörlerden birisi kredi. Eğer burada bir gelişme olursa talebi etkileyeceği kesin. Bu da pazarı olumlu yönde etkileyecektir.
– Satış mix’inizde binek ve ticari oranı nedir? 2019’da bu nasıl olacak?
Ticari %22-23 civarında. Bu yılda bu oranlarda olacağını düşünüyoruz.
– ÖTV KDV indirimin fiyatlara tam yansıtılmadığı ile ilgili söylentiler var hatta Rekabet kurumu bununla ilgili inceleme yaptı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Kendi adımıza konuşacak olursak; biz fazlasını yansıttık. ÖTV KDV indiriminin üzerine biz kendi iskontolarımızla destekleyip bu desteğin etkisini artırdık. Kasım Aralık aylarında, 2018 Temmuz ayından daha uygun fiyatlarımız vardı. Aralıkta %5.8 pazar payı elde ettik. Buda indirimleri yansıttığımızın önemli bir göstergesi.
– Bu yıl hafif ticaride büyüme hedefleniyor dediniz. Ticari araç sektörünün büyümesi ekonomi ile ilintili. Bu yıl biraz dengelenme yılı olacak deniyor ekonomide. Siz bu durumda nasıl bu alanda büyümeyi hedefliyorsunuz?
Bizim iddiamız pazar payımızı büyütmek. Burda belki çok detaylı göstermesek de bizim güvendiğimiz bir “Yeni Rifter” modelimiz var. Biz Peugeot Partner ile birlikte bu segmentin kurucularından biriyiz. Rifter bu iddiamızı yenileyen bir araç. Biz pick-up hariç tüm ticari araç ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Ayrıca bir minibüs dönüşüm projemiz var. Bayilerde de ticari ürünlere adanmış ekipler kuruyoruz.

– Rifter lansmanı için Mart sonu dediniz bu sene başka model lansmanınız var mı? Ayrıca Rifter lansmanı ÖTV KDV desteğinin bittiği bir döneme geliyor, öne çekme ihtimaliniz varmı?
Şuanda somut olarak planlarımızda sadece Rifter lansmanı var. Sorduğunuz tam olarak 508 lansmanı sanırım. Şuan için bu yılın planlamasında yok. Ancak pazarın dinamiklerine göre yılın ikinci yarısında bir süpriz yapabiliriz. Sorunun ikinci kısmı ile ilgili olarak; bu işin birde lojistik kısmı var. Şuan için Rifter lansmanını öne çekmek mümkün görünmüyor. O yüzden en uygun ay Mart olacak.
– Rifter ile birlikte Partner Van da gelecek mi? Ayrıca Avrupa’da sunulan tüm seçenekler Türkiye’de de olacak mı?
Partner Vanda gelecek tabiki. Birebir aynısı olmasa da biz, tüm Avrupa ürün gamını getirebilecek durumdayız; ancak Türk toplumunun tercihlerini göz önünde bulundurarak, hareket edeceğiz.
– Hurda teşviğindeki matrah düzenlemesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir düzenleme olması gerektiği konuşuluyor. Siz ne düşnüyorsunuz?
Kanunun biraz daha sadeleştirilmesi faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Düzenleme çalışmıyor denemez ama yeni matrahlara uygun hale getirilirse daha etkili olur diyebilirim. Bu konu uzun süredir gündemde, yakında hayata geçirilebileceğini düşünüyorum.
– Pazar, 2017’ye göre neredeyse yarı yarıya düştü. Bayi teşkilatında durum nasıl? Bayi kapama durumları var mı?
Öncelikle bayi teşkilatları kolay kurulan bir şey değil. Zaman ve ciddi yatırım gerektiriyor. Bizim bayi kapama gibi bir düşüncemiz yok. Az önce bahsettiğim gibi ticari politikaları oluştururken düşen pazarı göz önünde bulundurarak çalışma yapıyoruz. Bunun yanı sıra satış sonrası gelirlerin de bayilerimizin finansal devamlılıklarında önemli bir önemi olduğunu düşünüyoruz.
– Satış sonrasına yönelmek gerekeceğini söylediniz. Burada karlılık için bir zam öngörüyor musunuz?
Karlılık için zam yapmayı düşünmüyoruz. Ama artan maliyetleri yönetebilmek adına en doğru tavsiye edilen fiyatlandırmayı yapmaya çalışıyoruz.
– Türkiye’deki durumu Fransa’ya anlatmakta zorluk çekiyor musunuz?
Biz bunu onlara anlatmakla yükümlüyüz. Anlatırken zorlanmıyoruz ancak durumun üstesinden gelmek de bizim görevimiz.
– Ocak ayı pazar beklentiniz nedir? Sizin satışlarınız ne kadar olacak?
Ocak ayı her yıl enteresan olur. Yılın genelini çok yansıtmayabilir. Bu ay 14-15 bin gibi bir pazar çıkacağını düşünüyoruz. Biz bu ay %5 pazar payı ile 750 satış hedefliyoruz.
– Faizlerde bir düşüş bekliyor musunuz? Peugeot satışlarında bu yıl binek ticari oranları değişecek sanırım. Bu yıl sizi ticaride mi daha aktif göreceğiz?
Faizler aslında yavaş yavaş düşüyor. Bu trendin bu şekilde devam edeceğini düşünüyoruz. Benim yorumum faiz %20’nin altına inerse piyasayı hareketlendirecektir. Bu ne zaman olur bilemiyorum. Biz hafif ticaride de büyümeyi öngörüyoruz. Binek otomobilde de pazar payımızı artırmayı düşünüyoruz.
– Peugeot’nun global satışları içerisinde Türkiye’nin oranı kaç?
2018 rakamları ile Groupe PSA’nın içinde yüksek sıralamada yer almak zor. 2017’de ilk 10 içerisindeydik. 2020’de de yine aynı yerde olmayı hedefliyoruz. Ancak şunu söyleyebilirim; bizim bağlı bulunduğumuz bölge içerisinde (Ortadoğu Afrika) en büyük pazar Türkiye, en büyük operasyonda Peugeot. Kendi bölgemiz içerisinde önemli bir misyonumuz var.
– Hafif ticarideki büyüme hedefinizi, hafif ticari araçların kiralanabilmesinin önünü açan yasayı göz önüne alarak mı planladınız?
Kiralama sektörünün önündeki en büyük engellerden biriside faiz oranları. Bu kararın bu dönemde pazarı nasıl etkileyeceğini hep beraber göreceğiz. Biz tüketiciye yararı olabilecek her uygulamaya açığız. Ancak biz bu planlamayı yaparken denklemin içerisinde hafif ticari araç kiralama yasası yoktu.
– Groupe PSA dünyada hibrit motorların öncülerinden. Türkiye’de ne zaman hibrit Peugeot göreceğiz?
2019 planı içerisinde yok. Ancak Türkiye’de 2020 sonrası Peugeot ürün gamında görebileceksiniz.
– Groupe PSA Türkiye’de bir yapılanma var. Bu değişiklikler sonrasında neler olacak?
Öncelikle daha yoğun ve yakın bir rekabete gireceğiz Opel ile. Groupe PSA’nın önemli stratejilerinden birisi marka kimliklerini koruması. İki markanın arka mutfakları birleşiyor olabilir. Ancak servis satış sonrası pazarlama gibi faaliyetleri ayrı ve rekabet içerisinde olacak.
– Satış mix’inizde filo oranınız neydi? Bu sene ne olacak?
2018’de %25 civarındaydı. Biz zaten %30’u geçmemesini istiyoruz. Bu senede aynı rakamlarda gerçekleşeceğini düşünüyoruz.
– DS Automobiles’ın bu seneki hedefleri nelerdir?
DS markasında hedefimiz; Fransız Premium markasını hayatımıza sokmak. Öncelikli hedefimiz premium marka imajını oturtmak. O yüzden satış adedi konuşmuyoruz DS için. Bu konuda iş ortağımızda çok deneyimli ve vizyon birliğimiz var DS’in geleceği ile ilgili.