Vergi indirimleri 30 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı

2588
Otomotiv sektörünü de kapsayan ÖTV ve KDV indirimleri ikinci kez uzatıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 31 Mart’a kadar geçerli olacak vergi indirimlerinin 30 Haziran 2019 tarihine kadar sürdürüleceği belirtildi.

Buna göre, motor hacmi 1600 cc altında ve ÖTV matrahı 70 bin TL altındaki otomobillere uygulanan yüzde 45 oranındaki ÖTV yüzde 30 ve 1600 cc altındaki motor hacmine sahip, ÖTV matrahı 70 bin TL ile 120 bin TL aralığında olan otomobillere uygulanan yüzde 50 oranındaki ÖTV ise yüzde 35 şeklinde uygulanmaya devam edecek. Ticari araçlardan alınan %18 KDV oranı ise 30 Haziran tarihine kadar %1 olarak uygulanacak.

“Vergi indirimlerinin uzatılması iç pazardaki daralmayı azaltacak”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, “Kasım ayından itibaren devreye alınan ÖTV ve KDV indirimleri, devam eden 5 aylık süreçte pazar daralmasını azaltıcı bir etki yaratmıştı. Vergi indirimlerinin devam etmesiyle birlikte, daralmanın şiddetinin daha da azalarak iç pazarın 400-450 bin adet aralığında gerçekleşmesini öngörüyoruz. İçinde bulunduğumuz hassas süreçte vergi indirimlerinin ikinci kez uzatılmasının ise, otomotiv değer zincirinde faaliyet gösteren tüm oyuncular için kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Seçimlerden sonra ekonomideki genel gidişatın daha iyi olacağını öngördüklerini belirten OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, “Cumhurbaşkanlığı kararı ile seçimlerden hemen önce gelen ÖTV ve KDV indirimlerinin uzatılması müjdesi bu öngörümüzü daha da kuvvetlendirdi. Bu noktada, özellikle Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank olmak üzere ilgili tüm bakan yardımcılarımıza özellikle teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“Tüketicinin otomotiv ürünlerine olan talebini, erişimini de olumlu etkileyen memnuniyet verici bir gelişme”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu ise; “Bu indirimlerin önce 31 Mart tarihine kadar, bugün ise 30 Haziran tarihine kadar devam ettirilmesi yönündeki kararlarını büyük bir memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz. Otomotiv sektörüne Hazine ve Maliye Bakanlığımızın vermiş olduğu destekler ve süreç içerisinde sektörün ihtiyaçlarını dile getirmede sağladıkları imkanlar bakımından müteşekkir olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz.

Bu düzenlemenin devam ettirilmesi ülke ekonomisinde lokomotif sektörlerden Otomotiv Ekosisteminin korunarak geliştirilmesi, küresel otomotiv arenasında sektörümüzün rekabet gücünün devamlılığı ve desteklenmesi adına çok önemli ve tüketicinin otomotiv ürünlerine olan talebini, erişimini de olumlu etkileyen memnuniyet verici bir gelişmedir.

Son yıllarda yaratılan iç pazar, ana ve yan sanayinin başardığı üretim ve ihracat, bunların da ötesinde tüm sektörün ana oyuncuları ve bağlı sektörleriyle yarattığı istihdam ülkemiz için çok kıymetli. Otomotiv, peşinden birçok sektörü sürüklüyor olmasıyla da önemli bir konumda. Ülkemizin lokomotif sektörlerinden otomotivin iç pazarın yeniden 1 milyon seviyelerine taşıyacak politikaların geliştirilmesi, güven ortamı ve istikrarın sürdürülebilir kılınması ülkemiz ekonomisi bakımından da değerli.

Dengelenme yılı olarak görülen 2019 yılının alınan önlemlerle desteklenmesi geçiş sürecinin kolaylaştırılması ve yarattığı olumlu etki bakımından da kıymetli. Seçim sonrası ekonominin dengelenmesine de olumlu yansımaları olacağı inancındayız.

Sektörümüz de içerisinden geçilen bu süreçte ülkemiz yararına üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.

“ÖTV ve KDV indirimlerinin uzatılması umut verici”

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla otomotiv, konut, beyaz eşya ve mobilyada uygulanan ÖTV ve KDV indirimlerinin 30 Haziran’a kadar uzatılmasıyla ilgili olarak Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca ise, “2018’de iç pazar satışlarımız, bir önceki yıla göre yüzde 35 düşüşle 642 bin adet seviyesinde gerçekleşmişti. Şubat 2019’da ise Şubat 2018’e göre yüzde 53’lik bir düşüş yaşanmıştı. Otomotiv sektörümüzün bugün geldiği noktanın geliştirilmesinde en önemli konu güçlü bir iç pazara kavuşmasıdır. Güçlü bir iç pazarın olmayışı, hem büyümenin hem de yeni yabancı yatırımların ülkemize çekilmesinin önündeki en büyük engeldir. Dolayısıyla, süresi uzatılan ÖTV ve KDV indirimlerinin, iç pazara olumlu bir etkisi olacağı kesindir. Ancak bu olumlu katkının sürekliliğinin sağlanması da elzemdir. Avrupa piyasalarında durgunluğun başladığı bu dönemde, yurt içi piyasada böyle bir destek mekanizmasının sağlanmasından umutluyuz” değerlendirmesinde bulundu.

“2019 yılının sadece bizim için değil tüm sektör için çok hassas bir sene olmasını bekliyoruz”

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt’un yaptığı açıklamada ise şu bilgilere yer verildi: “2018 yılının Kasım ayı başında yürürlüğe giren ÖTV ve KDV indiriminin sektörümüze olumlu katkılar yaptığını görmüş, zor bir dönemden geçerken böyle bir uygulamayı devreye almak hem sektörü hem de otomobil ve ticari araç almayı düşünenleri oldukça memnun etmişti. Bugün yayınlanan kararname ile ÖTV ve KDV indiriminin 30 Haziran tarihine kadar uzatılması da sektörümüze olumlu katkıyı devam ettirecektir. Bu kararın alınmasında başta Cumhurbaşkanımız ile Hazine ve Maliye Bakanımıza teşekkür ediyorum.

2019 yılının sadece bizim için değil tüm sektör için çok hassas bir sene olmasını bekliyoruz. Sektör olarak bugüne kadar her zaman bardağın dolu tarafına bakmaya gayret gösteren bir yaklaşım içinde olduk. Otomobil piyasasının hareket beklediği yaz dönemi öncesinde bu kararın hayata geçirilmesinin olumlu katkısı olacağını ve alımların ertelenmeyeceği düşüncesiyle hatırı sayılır bir canlanma yaşanacağını öngörüyoruz. Bu düzenlemenin Haziran ayı sonuna kadar sürecek olması sektörümüzdeki canlanmanın önünü açacaktır.

Diğer yandan, otomobil satın alma kararında önemli bir başka konu ise kredi faiz oranıdır. İdeal zamanda %1 civarında olması sektör açısından önemlidir. Ama geçtiğimiz sene %3,7 seviyelerine çıkmış olan oranlara karşın, bugün %1,58 oranlarına kadar gerileme olmuştur, bu da nispeten olumlu bir gelişmedir. Faiz oranlarının %1 seviyelerine gelmesi durumunda,  toplam araç satışından elde edilen vergi oranı da artış gösterecektir. Bu düzenlemeleri kalıcı hale getirecek bir vergi sisteminin gelmesi ise hem sektörü hem de müşterileri rahatlatacak bir gelişme olacaktır.”

“Önümüzdeki 3 ayda talebe katkı sağlayacağını düşünüyoruz”

Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök ise Resmi Gazete’de yayımlanan, Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatılan otomotiv sektöründeki vergi indirimini şu şekilde değerlendirdi.

“ÖTV ve KDV indirimlerinin, geçtiğimiz yılın son iki ayında zorlanan pazara ciddi bir katkısı olmuştu ve pazarın 600 binin altına düşmesinin önüne geçilmişti. Daha sonra Mart sonuna kadar uzatılan indirimlerle tekrar bir hareketlenme oldu. İndirimlerin 3 ay daha uzatılması talebin desteklenmesi açısından önemli bir adım. Bu adımın, ilk 2 ayda oldukça zorlanan sektörümüze çok faydalı olacağını ve önümüzdeki 3 ayda talebe katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Otomotiv sektörü üretimi, ihracatı, istihdamı ve yarattığı vergi geliri ile Türkiye’nin lokomotif sektörü. Biz bir an önce sektörün 2017 öncesindeki 1 milyon seviyesine gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Vergi indirimlerinin tüketicinin otomotive yoğun ilgi gösterdiği yılın ikinci yarısında da sürmesini sektör açısından büyük bir ihtiyaç olarak görüyoruz. Ayrıca bankaların da avantajlı faiz oranı uygulamaları ve kredi imkânlarını artırmaları sektörün canlanmasına katkı sağlayacaktır.”